Wat kun je doen als je te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Het is belangrijk dat iedereen de wensen en grenzen van de ander respecteert. Zo willen we met elkaar omgaan in onze samenleving. Toch gaat het soms mis. Wat doe je als je iets niet oké vindt? Wat doe je als je seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt? En wat kun je als omstander doen? Je vindt hier hulp en advies op een rij. 

Logo Met elkaar trekken we de grens

Als seksueel grensoverschrijdend gedrag jou overkomt

Gaat iemand over jouw grens? Dat kan een nare ervaring zijn. En het is niet jouw schuld. Voor je mentale én fysieke gezondheid is het belangrijk om erover te praten. Je kunt dat gewoon op je eigen manier doen. Dit zijn een paar opties. Per optie vind je extra tips. 

Als iemand in je omgeving te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heeft iemand in je omgeving last van seksueel grensoverschrijdend gedrag? En zie jij dat? Dan ben je een ‘omstander’. Jouw steun kan het slachtoffer helpen. Dit zijn een paar tips voor omstanders.

Hulporganisaties voor slachtoffers en omstanders

Als je seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakt, sta je er niet alleen voor. Deze organisaties kunnen je helpen. Met praktische tips en advies, maar ook met het inschakelen van andere hulpverleners. Denk aan een psycholoog, arts of de politie. 


Slachtofferhulp Nederland

Als je seksueel grensoverschrijdend gedrag is overkomen, is de stap naar hulp soms moeilijk. Voor de één is de eerste stap praten over wat je is overkomen, voor de ander kan dat het doen van aangifte zijn. Bij  Slachtofferhulp Nederland helpen ze je verder met het nemen van een passende vervolgstap en waar je terechtkunt.


Centrum Seksueel Geweld

Heb je een nare seksuele ervaring meegemaakt? Het maakt niet uit of het lang geleden is.  Centrum Seksueel Geweld kan hulp bieden. En als je wilt, zorgen ze ervoor dat er artsen, verpleegkundigen, psychologen, politie of andere hulpverleners worden ingeschakeld.


Helpwanted

Heb jij, of iemand in je omgeving, te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Of ben jij online andermans grenzen overgegaan? Dan kun je contact opnemen met  Helpwanted. Zij bieden praktische hulp en geven persoonlijk advies en tips voor omstanders. Je kunt gratis en anoniem chatten, mailen en bellen

Wat te doen bij een situatie op werk?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt ook op werk plaats. Werk moet een veilige plek zijn. Voor iedereen. Bekijk de pagina Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer voor wat je als werkgever moet doen, waar je als werknemer terecht kunt en hoe je het gesprek start.