Bijna de helft van de samenleving erkent dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot probleem is. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van Ipsos I&O. 84% van de Nederlanders vindt dat iedereen een rol heeft in de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe doe je dat in het dagelijks leven? Deze publiekscampagne roept op om te reflecteren op je eigen gedrag en dat van de mensen in je directe omgeving, met de vraag: 'Wat vind jij? Tot waar is het leuk voor allebei?'
Er is de laatste tijd veel aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Gelukkig maar. Want recente cijfers laten zien dat ruim 1,7 miljoen mensen van 16 jaar of ouder in 2024 een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt (CBS, WODC 2024). Het gebeurt overal: op school, tijdens het werk, bij het sporten, op straat, thuis, online en in de kroeg. De impact is groot.
Toch vinden mensen soms dat gedrag te snel als seksueel grensoverschrijdend wordt bestempeld. Dit kan leiden tot onzekerheid over wat nog wel of niet kan, en verkramping in omgangsvormen ('Je mag ook helemaal niets meer').
Maar natuurlijk kan er nog steeds een heleboel wel! Een compliment geven of een goede grap maken kan gewoon, passend bij de situatie, het moment en je relatie tot de ander. Je kunt ook nog steeds betrokken of attent zijn met een aanraking als de ander dat op prijs stelt, of zonder fysiek contact. Er is van alles mogelijk, zolang het leuk is voor allebei.
Door te reflecteren op hoe we met elkaar omgaan en het hierover met elkaar te hebben, kunnen we leren van elkaars ervaringen. En krijgen we inzicht in de impact van gedrag op een ander. Dit is de eerste stap om bewust en onbewust gedrag te veranderen en ingesleten patronen te doorbreken.
De campagne is een initiatief van het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Dat is een actieprogramma van de ministeries:
- Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Ministerie van Justitie en Veiligheid
Bekijk voor meer informatie over de campagne deĀ toolkit met campagnemiddelen. Heb je vragen over de campagne? Neem dan contact met ons op via www.rijksoverheid.nl/contact.