Over deze campagne

Iedereen verdient het om zich overal veilig voelen, of dat nu thuis, op straat, op het werk of online is. Dit geldt ook voor seksueel contact. Daarom is er vanaf 1 juli 2024 een nieuwe Wet seksuele misdrijven.

Consent voorop

De nieuwe wet stelt dat seks altijd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. Als je niet zeker weet of iemand seks wil en je gaat toch door, dan is dat vanaf nu strafbaar. Het komt namelijk vaak voor dat slachtoffers van verkrachting of aanranding zich niet verzetten maar uit angst bevriezen.  Er is dus geen bewijs meer nodig dat iemand is gedwongen tot seks. 

Offline en online

Daarnaast is het verboden om in het openbaar, zowel offline als online, mensen seksueel te intimideren. Bijvoorbeeld door ongevraagd met iemand mee te lopen of seksuele
opmerkingen te maken. Ook sexchatting is strafbaar. 

Publiekscampagne

De landelijke publiekscampagne informeert over de nieuwe wet en welke vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag vanaf 1 juli strafbaar zijn. De campagne benadrukt dat seksueel contact altijd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn.

We bevestigen de norm die al leeft

Niemand is voor seksuele misdrijven of intimidatie. De campagne bevestigt de maatschappelijke norm dat seksueel ongewenst gedrag onacceptabel is en draagt zo bij aan de preventieve werking van de wet. Dit vormt het uitgangspunt van de campagne:

We vonden het al niet oké, vanaf nu is het ook strafbaar. Logisch toch?

Duidelijke voorbeelden die geen vragen oproepen

Het doel van de campagne is om de wet zo duidelijk en simpel mogelijk te communiceren, zonder veel vragen op te roepen. Dat doen we door situaties te schetsen die duidelijk strafbaar zijn. 

In de campagne staan vier situaties centraal. Twee situaties gaan over seksuele intimidatie, zowel offline als online. De andere twee situaties gaan over seks zonder consent, zowel verbaal als non-verbaal.

De campagne loopt van 1 juli t/m 31 augustus. En is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, gelinkt aan het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. 

Bekijk voor meer informatie over de campagne de toolkit met campagnemiddelen. Heb je vragen over de campagne? Neem dan contact met ons op via  www.rijksoverheid.nl/contact