Waarom is het belangrijk om hierover te praten?

Het werk moet voor iedereen een veilige plek zijn. Als seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer voorkomt, heeft het effect op de hele organisatie. Zo kan een negatieve en wantrouwige sfeer ontstaan op het werk wat kan leiden tot uitval en ziekte.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan iedereen raken

De impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag is het grootst voor degene die het overkomt. En de beschuldigde was zich in sommige gevallen misschien van geen kwaad bewust. Omstanders van zulk ongewenst gedrag kunnen zich onveilig voelen op de werkvloer. Erover praten is belangrijk om het te voorkomen en om het aan te pakken als het wel gebeurt. 

Door het te bespreken, kunnen we het doorbreken

Weet jij wat de normen en grenzen zijn op jouw werk? Onze normen blijken vaak verschillend. 

Door erover te praten leer je wat wel en niet oké is op jouw werk. Zo’n gesprek is noodzakelijk als er op de werkvloer sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In die specifieke situatie is het belangrijk dat met alle partijen (de beschuldigde, de omstanders en het slachtoffer) die betrokken zijn erover wordt gesproken. 

Maar het is óók belangrijk om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Daarom is het belangrijk om op de werkvloer regelmatig te bespreken hoe je met elkaar omgaat en wat ongewenst gedrag is, bijvoorbeeld in kleine groepen of teams. Juist ook als er geen incidenten zijn geweest. Zo kun je dit gedrag op de werkvloer samen voorkomen. De KoersKaart ‘Met elkaar trekken we de grens’ helpt bij het voeren van het gesprek met je team. Je kunt deze online bestellen of kosteloos downloaden.