Hoe bespreek je dit op jouw werk?

Iedereen moet zich veilig voelen, zonder angst voor ongewenste seksuele toenadering, overal en ook op het werk. En daar is een cultuurverandering voor nodig. Het moet normaal worden om met elkaar te bespreken wat je wensen en grenzen zijn en wanneer iets niet meer oké is. Daar hebben we ook jou als medewerker bij nodig. Als het normaal wordt om hier met elkaar over te praten, maken we een eerste stap in de goede richting.

Start het gesprek

Weet jij wat de normen en grenzen zijn op jouw werk? Wordt er wel eens over gesproken? Je zou het met collega’s kunnen bespreken of het kunnen vragen aan je leidinggevende. Bijvoorbeeld als je zelf twijfelt maar ook als er geen aanleiding voor is. 

Hoe kun je het gesprek hierover starten? Wat doe je als je iets niet oké vindt? Wat doe je als je iets heftigs hebt meemaakt? Wat kun je als omstander doen? Je vindt hier hulp en advies op een rij.

Als je zelf te maken hebt met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het kan moeilijk zijn om er over te praten omdat je je schaamt, waardoor je liever zwijgt. Maar dat kan erg slecht zijn voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Zeker als je er met niemand over praat. Daarom is het belangrijk dat je er wel iets mee doet.

  • Als het je lukt, geef dan bij de ander aan dat het gedrag voor jou ongewenst is en dat je grens wordt overschreden.
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dat kan een familielid of vriend(in) zijn. Of misschien je leidinggevende of de vertrouwenspersoon op je werk.
  • Vraag om hulp: andere collega’s kunnen je steunen bij de vervolgstappen.
  • Leg gebeurtenissen vast: bewaar appjes of mails bijvoorbeeld.
  • Maak een melding of dien een klacht in.
  • Als er sprake is van strafbaar seksueel grensoverschrijdend gedrag doe dan aangifte.

Als je als medewerker melding maakt van seksueel grensoverschrijdend gedrag (namens jezelf of een collega) mag je daardoor niet benadeeld worden.

Als een collega te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heeft een collega last van seksueel grensoverschrijdend gedrag, en jij ziet dat? Dan ben je ‘omstander’. Dit kan ook negatieve effecten hebben op jou. Als je hier iets aan wil doen, kan dat zo:

  • Steun de collega die last heeft van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • Spreek de collega aan die het ongewenste gedrag laat zien
  • Kaart het ongewenste gedrag aan bij een leidinggevende.
  • Bespreek het met de vertrouwenspersoon op werk.
  • Begin het gesprek met collega’s op werk over grenzen, wat vind jij oké, en wat vinden anderen?

Hulp voor slachtoffers en omstanders

Tools voor werknemers, leidinggevenden en werkgevers

Wettelijke plichten als werkgever

College voor de Rechten van de Mens

Wat zijn je plichten als werkgever? Op mensenrechten.nl lees je meer over je verantwoordelijkheid als werkgever om seksuele intimidatie tegen te gaan. 

Partners

Movisie
Rutgers
Stichting van de Arbeid